thijsbodeBLOG

jah, zoals je wellicht eerder gelezen hebt (of niet natuurlijk), is het de bedoeling om naast mijn site [thijsbodeCOM] ook een blog te gaan bijhouden… oeh spannund!

Is dat nou zo moeilijk dan.. een blog aanleggen? Absoluut niet.

Maar als je Thijs Bode heet, moet het natuurlijk weer eens helemaal anders, eigenwijs die ik ook ben.
Een verhaal over het hoe en wat.

Normaliter zou een persoon die een blog wil aan leggen simpelweg een WordPress installatie (of blog systeem naar keuze) op zijn/haar eigen domein installeren, of misschien zelfs gebruik maken van een of ander flauw (maar niet slecht) bestaand iets met een crappy url.

Ik heb er voor gekozen om een WordPress installatie te gebruiken. Waarom? Daarom!
Meningen verschillen over al de diverse installaties die bestaan. In eerste instantie was ik opzoek naar een systeem waarmee ik makkelijk en snel mijn eigen site kon onderhouden, een site dus.. géén blog! (dat is een duidelijk verschil, maar daar ga ik verder niet op in vandaag).
Dus je doet een beetje onderzoek, wat is makkelijk te installeren, goed te onderhouden etc..
Toen viel het me op dat WordPress, Drupal en Joomla erg veel naar boven komen in de zoekresultaten naar Open Source CMS. Uiteraard duik je dan daar wat dieper in, het zijn immers de meest populaire systemen en die moeten dan tegen elkaar worden afgewogen.

Ik ga ze niet volledig tegenover elkaar zetten gezien deze systemen erg dicht bij elkaar liggen en de keuze uiteindelijk bij de eindgebruiker ligt, maar ik zal kort toelichten waarom ik voor WordPress heb gekozen;

Joomla – persoonlijk vind ik de back-end erg onoverzichtelijk (kan met de versie te maken hebben die ik heb gezien) welke naar mijn mening ook niet erg gebruiksvriendelijk was. De nieuwe release heb ik nog niet bekeken, maar eerlijk gezegt; een goed begin is het halve werk, de eerste indruk die ik kreeg van Joomla was niet echt positief ofzo..
En de site.. oef de site… als ik die leuke afbeeldingen bovenin negeer, zie ik een wirwar van berichten waar ik echt niet wijs uit kan worden.

Drupal – Jah, ik las ergens dat Drupal vooral gebruikt wordt voor grote complexe sites en portal-sites (meerdere sites aan 1 gekoppeld). Dat heb ik niet echt nodig om mijn eigen portfolio online te gooien toch? Daarnaast schijnt het een vrij tijdrovend proces te zijn om op te zetten en is het pas echt flexibel als je goed kan programmeren..
Sorry; tijd is geld en ik ben van oorsprong een designer.

WordPress – ik heb ooit in een duister verleden al eens een klein blog dingetje getest op wordpress.com wat naar mijn mening erg makkelijk ging, collega’s waren er al zeer positief over te spreken en de community erachter is ook nog eens inmens groot. Kom je er niet uit, gewoon ff googlen en iemand heeft het antwoord wel, of sterker nog; een plugin geschreven. Het is eigenlijk een blog systeem welke ook zeer goed voor websites gebruikt kan worden mits je het op de juiste manier doet. WordPress heeft als één van de weinigen ook nog eens zeer goeie SEO ingebouwd [SEO = Search Engine Optimisation] WordPress 3.0 heeft hier verandering in gebracht. Het is duidelijk te merken dat ze door hebben gehad dat er meer achter zit dan alleen een blog.
Op de site lees je: kies een domein/host,  download en installeer, lees documentatie. Lekker kort en bondig, dat spreekt me wel aan.

Het heeft natuurlijk ook allemaal met persoonlijke voorkeur te maken en er zit ook veel meer achter dan hier boven beschreven staat, maar uiteindelijk koos ik dus voor WordPress.

Eerder zei ik al dat het aanleggen van een Blog niet moeilijk is, maar waarom maak ik er zo’n big deal van dat ik eindelijk een blog in de lucht heb?

Nou, ik was al zeer lang aan het rommelen met mijn eigen site, je kent het vast wel, klanten gaan voor, dus zakt mijn eigen site naar de achtergrond. Ik zocht een template die niet al te complex in elkaar zit, er goed uit ziet en goed gebruikt kan worden voor de presentatie van mijn werk. Nu duurt het allemaal wel even voordat je zoiets goed voor elkaar hebt. Toen dat eenmaal klaar stond, dacht ik bij mezelf; “tjah, wordpress is ook geniaal voor bloggen, waarom doe ik dat niet gewoon erbij… voor de leuk?”. Zo gezegt, zo gedaan.

Maar een portfolio template blijkt achteraf toch niet zo heel erg geschikt om een blog op weer te geven, al helemaal niet als je gekozen hebt voor een Template die voornamelijk gericht is op portfolio weergave. Berichten worden niet onder elkaar weergegeven en mogelijkheid tot commentaar geven is eruit gehaald. K*T! Sorry, maar ik heb zoveel tijd in die template gestoken om er volledig uit te kunnen halen wat er in zit, ik ben geen programmeur, dus ik ga hem niet helemaal ombouwen omdat ik voor de lol ook een beetje wil bloggen. Een andere template inrichten had ik ook geen zin meer in. Elke template heeft weer zijn eigen features enzo, nu had ik er eindelijk eentje die makkelijk werkt en op een toffe manier mijn werk weergeeft.

Nu is dat ding [template] al helemaal gebasseerd op categorieën, dus ik ging me daar wat verder in verdiepen. Toen bleek dat je ook gebruik kan maken van zogeheten “Category-Templates“.
Daar maar eens naar kijken dan…..
Daaruit kwam naar voren dat je eigenlijk nog best veel code moest aanpassen om dat voor elkaar te krijgen, dat wou ik niet. Ik wou gewoon een ander thema gaan gebruiken voor 1 specifieke categorie! Tijdens een beetje zoeken in de diverse plugins die WordPress beschikbaar heeft , viel mijn aandacht op de plugin “Domain theme” waarmee je 1 WordPress installatie op verschillende domeinnamen kan weergeven met hun eigen thema, geniaal! Tenmiste, dat dacht ik… www.thijsbode.com/blog werd niet gezien als een eigen domein (logisch eigenlijk) dus hield het alweer snel op. Ik had ook al aardig wat plugins geïnstalleerd om urls te herschrijven enzo, dus ik kwam nooit echt helemaal uit op wat ik wou.

Uiteindelijk heb ik een subdomain aangemaakt (blog.thijsbode.com) in de hoop dat dit wel zou werken, en thank god it did! Maar er trad nog een “probleem” op. Zoals eerder genoemd is mijn site volledig gebaseerd op categorieën (en tags) en met plugins worden de urls herschreven voor alle categorieën. Dit betekende dat als iemand [om welke reden dan ook] zou gaan naar www.thijsbode.com/blog,  ze mijn blogberichten zouden zien in de template die daar niet geschikt voor is.. FFFFFUUUUUUUUUUU!! (Eigen schuld Thijs, had je nog maar niet met die url naar buiten moeten treden)
Dan maar eens kijken of ik wat kan herschrijven in de .htaccess toch? Nou heb ik daar niet zoveel kaas van gegeten en kreeg ik het dus weer eens niet voor elkaar (Goh Thijs, wat is WordPress toch makkelijk of niet?).
Uiteindelijk dacht ik aan het aanpassen van de zogeheten permalinks (waar ik al plugins voor had gebruikt ivm nog betere SEO) en stuitte ik weer op een fantastische plugin, “Redirection” waarin je zelf je redirects kan opgeven zonder dat je in de code moet klooien of je .htaccess moet aanpassen. Lekker lekker! als iemand nu rechtstreeks naar thijsbode.com/blog gaat, komen ze uit op blog.thijsbode.com! In een geschikte layout! Jeej!

Uiteindelijk ben ik er alsnog veel te lang mee bezig geweest en zou een 2e wordpress installatie op het subdomain nog makkelijker zijn geweest, maar ik ben eigenwijs en wou het liefste alles met 1 installatie kunnen regelen. Ongetwijfeld zullen er ook andere methodes tot het geschikte eindresultaat leiden… maar ik heb nu in ieder geval wat ik wou. En ik ben best trots op mezelf…. Schouderklopje voor jou boy!

Zo, het gal is gespuwd op een late zaterdag nacht (Het is inmiddels al 1:00 geweest…Why the hell zit ik niet achter een pot bier in de stad?)

Mocht je weten hoe het anders kan en verklaar je me voor gek dat ik het op deze manier heb gedaan? Of misschien kan je me overtuigen om naar een ander CMS over te stappen.. Let me know!
Post het in de comments!

Gepubliceerd door

Thijs Bode

Thijs Bode is een webdesigner met ruime ervaring in het gebruik van photoshop, goede beheersing van HTML en CSS en maakt graag gebruik van Jquery en Javascripts om websites meer uitstraling te geven.

7 gedachten over “thijsbodeBLOG”

  1. Voor het herschrijven van URL’s etc. kan je ook mod_rewrite in apache gebruiken…

    Krijg je dingen zoals:
    RewriteRule ^blog blog.thijsbode.com [R=302,L]

    Even uit m’n blote hoofd. Deze rule zorgt er dan voor dat als iemand op je site komt en de opgevraagde URL beging met /blog (dus http://www.thijsbode.com/blog) dat ie dan door apache wordt doorgestuurd naar blog.thijsbode.com met een http 302 (moved permanently) response.

    Goed je zult nog wel wat meer dingen moeten aanpassen in je apache config maar ’t werkt wel netjes. Gebruiken we voor meerdere klanten.

    Eh, ging er wel vanuit dat je apache gebruikt als webserver 🙂
    Laat ff weten als je er meer van wilt weten (mits relevant voor je) of check gewoon http://httpd.apache.org of http://httpd.apache.org/docs/2.2/mod/mod_rewrite.html … of ff googlen 🙂

    1. En als ik verder lees zie ik dat je ook al zoiets hebt *goedemorgenjeroenwordt’swakkerenlees’sffdoorvoorjeeencommentpost*

      1. juist ja… eerst lezen bro.. .htacces is dus gevult met RewriteRules, die maakt wordpress zelf, een handmatige toevoeging daaraan werd dus knetterhard genegeerd, vandaar dat ik er nog een plugin voor moeten installeren.
        Daarnaast draait dit hele goedje op een server van Strato (vandaar dat hij zo traag is.. helaas) en kan ik met een webinterface niet veel in een Apache config doen, stato is redelijk beperkt mbt mogelijkheden tot serverinstellingen, dus het moest handmatig in de .htaccess….. zonder success…

        Ik ken slechts de basics een beetje.. en jah, voor dit soort zaken is google mijn beste vriend.

  2. Overigens ziet ’t er allemaal mooi uit en ja, 1 installatie is wel makkelijk vind ik. Hoef je ook maar 1 ding te upgraden als dat nodig is i.p.v. 2 installaties. Vraag is natuurlijk of dat in dit geval echt veel tijd scheelt aangezien je zelf aangeeft dat ’t veel tijd en moeite heeft gekost om ’t zo te krijgen in 1 install. Then again… je weet nu hoe ’t moet dus bij een upgrade van de software zal het nu waarschijnlijk wel een stuk sneller gaan 🙂

    We gebruiken op ’t werk ook een wordpress blogje om daar in een soort logboek van changes op verschillende klant omgevingen bij te houden. Werkt handig met categorieën en tags enzo. Natuurlijk is dat wel een veel eenvoudigere/kalere/simpelere layout/interface dan wat jij hier hebt staan maar het werkt een stuk makkelijker dan verschillende excelsheets voor verschillende klanten (en aangezien er nog geen officiele knowledge base is binnen het bedrijf…) 🙂

    Al met al… mooi werk bro. Coole site 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *